Skånska resan 2005-2006 har ny adress.
Projektet Skånska resan 2005-2006 finns från och med nu på adressen:
http://www.linneresor.se/skanska_resan_2006-2007.html
Utflykter i Linnés fotspår
Projektet Skånska resan 2005-2006 finns från och med nu på adressen:
http://www.linneresor.se/skanska_resan_2006-2007.html
Skånska resan består av filmer från platser som Carl von Linné besökte under sin skånska resa 1749.
Som komplement till denna sida finns även en projektkarta, där de besökta platserna finns utmärkta med blå nålar.
Mer information om projektet.
Filmerna ligger i omvänd ordning, d.v.s. de platser som Linné besökte sist i Skåne kommer upp först på den här sidan. Detta beror på att hemsidan är en s.k. blogg. Filmerna finns i rätt turordning i högerkolumnen under rubriken "Arkiv".
Vi önskar er en trevlig resa i sällskap med Carl von Linné!
Tiiu Valmet & Kristian Nilsson
Postat av Admin kl. 16:15 0 inlägg
Etiketter: information
Linné passerade Getabäck även på vägen hem till Uppsala.
(Film om Linnés första besök i Getabäck)
Getabäck: hemresan avslutar serien "Skånska resan 2006-2007".
Under den skånska resan gjorde besöket på Lärkesholm och mötet med baron Berndt Wilhelm von Liewen (1685-1771) stort intryck på Linné. Lieven var bland annat en mycket kreativ uppfinnare och Linné beskrev en del av Lievens idéer. "Skånska resan" finns tillgänglig i fulltext och avsnittet om Lärkesholm finns här.
Postat av Admin kl. 22:47 0 inlägg
Etiketter: sjö, Skåne, slott/herrgård, textskyltar, vatten
Rössjöholms gods ligger vid Rössjön och är inte öppet för allmänheten. Filmen är istället fokuserad på Rössjöns utlopp, som har varit en kraftkälla för industriell verksamhet. På Linnés tid fanns ett såpsjuderi här.
I Svenska Akademins ordbok (SAOB) kan man läsa följande om såpsjuderi:
– såp-SJUDERI 1004 l. 0104, äv. 3A002.
FORMVARIANTER: ( såp- 1693 osv. såpe- 1750 – 1755 )
BRUK: (förr)
såpsjudning; äv. (o. i sht) konkret(are), om (industriell) anläggning för framställning av såpa; jfr -bruk, - kokeri. STIERNMAN Com. 2: 758 ( i handl. fr. 1654).
* Fetman eller Talgen (hos geten) nyttjas ibland annat til Såp-sjuderi. ORRELIUS
Diurr. 54: 8 (1750).
Författaren Frans. G. Bengtsson (1894-1954) växte upp på Rössjöholm.
På väg mot Kullen ligger Krapperup.
Godset är bland annat känt för den vetenskapliga verksamhet som bedrevs av Nils Christoffer Gyllenstierna (1789-1865) och Carl Gyllenstierna (1819-1866) Den förre var framför allt naturvetare och skrev bland annat 1851 en monografi över floran på Kullaberg. Sonen Carl var mer inriktad på den s.k. fornhistorien.
Baronernas verksamhet har beskrivits av bland andra Jacob Christensson (1965-) Vetenskapen i provinsen - Om baronerna Gyllenstierna på Krapperup och amatörernas tidevarv (1999) och Karin Gustavsson (1959-) ”...min stora kärlek för allt, hvad fornforskningen röner” (2003).
Jacob Christenssons text om Krapperups bibliotek finns tillgänglig som PDF-fil. Länk till filen finns under bilden.
Postat av Admin kl. 16:10 0 inlägg
Etiketter: Skåne, slott/herrgård, vatten
Parken i Vrams Gunnarstorp var berömd redan under Linnés tid. Särskilt de uråldriga buxbomhäckarna är verkliga sevärdheter. De stora avenbokshäckarna är också väl värda ett besök i slottsparken, som är öppen för allmänheten.
Vrams Gunnarstorp ligger vid Söderåsen och slottsparken övergår i skog. En etapp av Skåneleden passerar slottet.
Postat av Admin kl. 16:09 0 inlägg
Etiketter: buxbom, Skåne, slott/herrgård
Ramlösa är en känd brunnsort i södra Helsingborg. Mineralvattnet från den alkaliska källan exporteras till länder i hela världen. Ramlösa brunn grundades av Johan Jacob Döbelius (1674-1743) och invigdes på Karl XII:s födelsedag 17 juni 1707.
Linné provsmakade inte samma mineralvatten som dagens Ramlösa, den alkaliska brunnen upptäcktes inte förrän i slutet på 1800-talet, utan hans undersökning gällde vattnet från den så kallade Järnkällan. (Länkar till en kortfilm om Järnkällan finns under bilden.)
Huvudfilmen innehåller fotografier och filmer på den alkaliska källan. Vattnet till Ramlösa mineralvatten hämtas numera djupt under den ursprungliga brunnen. Bakom gallret vakar Döbelius därmed över en "torrlagd" brunn.
Tomarps Kungsgård ligger strax norr om Kvidinge. Tomarp var från 1680 översteboställe för Norra skånska kavalleriregementet och det finns en utställning om denna tid.
Norra skånska kavalleriregementet fanns till 1801, då det omorganiserades till Skånska linjedragonregementet. Från 1806: Skånska husarregementet. "År 1928 slogs Skånska husarregementet, K 5, Skånska dragonregementet, K 6, och Kronprinsens husarregemente, K 7, samman och bildade ett nytt regemente, Skånska kavalleriregementet, K 2, i Helsingborg." (wikipedia)
Smådjävlarna är gjorda av keramikern Johan Thunell och de ingick i utställningen Djävlar anamma.
Postat av Admin kl. 16:08 0 inlägg
Etiketter: konst, Skåne, slott/herrgård
Kärnan är det enda som finns kvar av en tidigare större befästning, som revs på order av Karl XI. Kärnan är numera en av Helsingborgs mest kända turistattraktioner.
Under 1800-talet började tornet förfalla, men räddades av en omfattande restaurering i slutet av århundradet. En översikt om hur Kärnan renoverades och Terrasstrappan byggdes. Före renoveringen hade Kärnan ett annat utseende, som kan ses på dessa bilder från Svenska Familj-Journalen (1868).
I Glumslöv har vägverket rastplatser på båda sidor om motorvägen: Glumslöv väst och Glumslöv öst. Vid rastplatserna finns även bensinstationer, restaurang och hamburgerrestaurang.
Glumslövs byalags hemsida.
Fakta om vattentornet:
Reservoarvolym: 300 m3
HVY över mark: 23 m
Färdigt år: 1965
Projektör: Kjessler & Mannerstråle AB
Entreprenör: Sv Stenbeläggningar
(Från Skånska vattentornsällskapets sida om vattentorn i Landskrona)
Hård vind hindrade Linné från att åka till Ven.
I videon filmas Ven från Borstahusen och Örenäs Slott.
Nationalmuséet i Köpenhamn visar under tiden september 2006 till april 2007 en stor utställning om Tycho Brahe och hans tid.
Stora delar av Citadellsområdet finns fortfarande kvar. Kanal- och vallsystemet är känt för sitt koloniområde.
Boule har blivit en stor sport i Sverige. Boulespelarna i filmen är troligen medlemmar i Landskrona bouleklubb.
Postat av Admin kl. 18:59 0 inlägg
Etiketter: Skåne, slott/herrgård, sport
Barsebäck är mest känt för sitt numera nerlagda kärnkraftverk.
Det var tillåtet att filma kraftverket från gårdsparkeringen.
Den inledande panoreringen stannar till vid ett vindkraftverk strax till höger om vägskyltarna i filmens början. Det skånska landskapet är fullt av vinkraftverk.
På Linnés tid var det slottet som var av störst intresse i området.
Filmens Linnécitat om två adelsryttare ställs i kontrast till de två avyttrade reaktorblocken, vars skorstenar kan ses som resta lansar.
Postat av Admin kl. 18:58 0 inlägg
Etiketter: kväll, kärnkraftverk, Skåne
Om Toppeladugård nämner Linné särskilt en labyrint i slottsparken. Labyrinten lär finnas kvar, men är inte öppen för allmänheten. En annan sevärdhet under modern tid på Toppeladugård är gårdsbutiken Gåsa-slottet. Butiken var stängd vid tidpunkten för utflykten i "Skånska resan 2006-2007".
Vägverkets sida om Linnés besök på Toppeladugård. Om naturen kring Toppeladugård.
Postat av Admin kl. 18:57 0 inlägg
Etiketter: miljöskildring, Skåne, slott/herrgård
I filmen konstateras liksom i Linnés skildring att kyrkorna i Genarp och Gödelöv inte ligger särskilt långt ifrån varandra. Närheten uppfattas dock olika i Genarp och Gödelöv: Gödelövs kyrka är synlig från Genarps kyrka, men sikten mot Genarp skyms av träden vid Gödelövs kyrka.
Med Linnés egna ord.
På ett flertal platser som besöktes av Linné finns informationsskyltar uppsatta. Dessa består av ett Linnécitat från den aktuella platsen, en teckning samt kompletterande information.
Resan till Bjersjöholm blev inte bara en utflykt till en plats besökt av Linné, utan blev även en kommentar till informationsskyltens innehåll. Teckningens motiv iscensattes.
Postat av Admin kl. 16:55 0 inlägg
Etiketter: Skåne, slott/herrgård
Bilturism i Ystad.
Filmen börjar i korsningen Sektersgatan/Regementsgatan. Regementsgatan korsas - vänstersväng in på Föreningsgatan - Korsningen med Borgmästargatan passeras - höger på Mariagatan - höger på Engelbrektsgatan - vänster på Borgmästargatan - höger på Lilla Engelbrektsgatan - vänster på Sektersgatan - Stopp vid Tobaksgatan.
Resan finns utritad på kartan Bilturism i Ystad.
Enligt kartan Kända Wallanderplatser finns ett par kända Wallenderplatser längs eller mycket nära den korta bilturen.
Postat av Admin kl. 16:54 0 inlägg
Etiketter: bilfärd, filmeffekter, miljöskildring, Skåne
Marsvin är en synonym för tumlare.
Under sommaren spelar Ystads Stående Teatersällskap sommarteater på Marsvinsholm. Vill man veta mer om Ystads Stående Teater Sällskap kan man åka till Teatermuseet i Malmö (öppnas i nytt fönster), där utställningen "Ystads stående teatersällskap och Ystadoperan" visas under perioden 22 september - 10 december 2006.
"Herr Puntila och hans dräng Matti" skrevs 1940-1941 av Bertolt Brecht (1898-1956) under hans exil i Finland. Pjäsen bygger på "Sahanpurinprinsessa" av den estnisk-finska författarinnan Hella Wuolijoki (1886-1954). (Länken leder till engelsk text)
Postat av Admin kl. 11:47 0 inlägg
Etiketter: Skåne, slott/herrgård, teater
Midsommarstången i Skanör byggs enligt den teckning som Linné gjorde av midsommarstången i Skanör-Falsterbo. På Axel Nelsons sajt jämförs 1700-tals och 1900-tals stängerna med varandra.
Skanör befann sig i mitten av 1700-talet i en nedgångsperiod; det fanns inte någon gästgivargård och det fanns inte heller några butiker. Numera är Skanör-Falsterbo välmående och filmens biltur avslutas vid Skanörs Gästgifvaregård och det berömda övergångsstället. Vill man fortsätta in i restaurangen är adressen skanorgastis.se.
Postat av Admin kl. 11:47 0 inlägg
Etiketter: bilfärd, miljöskildring, Skåne
Skanörs ljung är ett naturreservat i Vellinge kommun.
Ljungen är under tidig höst intressant för fågelskådare, då bland annat bivråkar använder termiken från ljungen till hjälp på färden mot sina vintervisten.Varje år firas Bivråkens dag.
Har det slutat regna?
Konstverket heter "Böst" (1996) av Fred Åberg (född 1947). Böst står i hörnet Algatan/Corfitz Beck-Friisgatan. Åberg hade år 2000 en välbesökt utställning i Axel Ebbes konsthall.
Vill man veta mer om den offentliga konsten i Trelleborg, finns den virtuella konstrundan!
Den stora gatan i Trelleborg under Linnés tid var Algatan.
I filmen granskas hus som Linné kan ha sett under sitt Malmöbesök. Följande byggnader finns med i filmen:
Flensburgska huset (Södergatan /Skomakaregatan), Lauritz Hattemagers hus (Adelgatan), Jörgen Kocks hus (Stortorget/Västergatan 2), Rosenvingehuset (Västergatan 5), Diedenska huset (Östergatan 6)och Thottska huset (Östergatan 8). Flera av byggnaderna finns med på en karta över gamla hus i Malmö.
Linné var intresserad av byggnadsteknik. Martin Egnér har skrivit en uppsats om detta intresse: "Linné, även vår förste byggforskare". Uppsatsen kan läsas i html eller som pdf (länken till filen finns längre ner).
Postat av Admin kl. 00:38 0 inlägg
Etiketter: arkitektur, Skåne
Filmen visar de berömda magnoliorna framför Lunds universitets huvudbyggnad. Slamret i bakgrunden kommer från byggandet av karnevalsområdet inför Lundakarnevalen 2006.
Under Linnés tid fanns universitetets lokaler i Kungshuset, som också ligger vid Universitetsplatsen.
Mer information om Universitetsplatsen och omkringliggande byggnader.
Med anledning av Linnés studietid i Lund restes 1938 en staty på Petriplatsen. Skulpturen gjordes av Ansgar Almquist.
Postat av Admin kl. 00:38 0 inlägg
Etiketter: magnolia, Skåne, universitet
Dalby kyrka ligger inte långt ifrån Lund och samhället är en del av Lunds kommun. Fler fotografier av kyrkan finns här.
Flygplanet kan vara på väg från Kastrup. Eller så är det på väg mot Sturup. För att vara helt säker kan man titta på Sturups aktuella ankomst- och avgångstider.
Skånes Tranås var en "mötesplats redan på diligensens tid".
Medeltidskyrkan, som besöktes av Linné, revs och ersattes av en ny kyrka på 1880-talet och i samband med rivningen kan stänkelsekaret ha gått förlorat.
Fotografier på kyrkorna i Tomelilla kommun.
Postat av Admin kl. 21:29 0 inlägg
Etiketter: kyrka, miljöskildring, Skåne
Linné uppmärksammar Kiviks betydelse som fiskeläge. Bland annat ålfisket var omfattande.
Numera är Kivik även känt för sina marknader: Kiviks marknad i juli och Äpplemarknaden i september.
Linné kom till Andrarum under alunbrukets storhetstid. Bruket ägdes av Christina Piper på Christinehofs slott. Piper hade övertagit bruket och ägorna på 1720-talet och hon lät uppföra den nya slottsbyggnaden.
Christinehofs hemsida.
Postat av Admin kl. 21:20 0 inlägg
Etiketter: industrihistoria, miljöskildring, Skåne
Rav betyder bärnsten och det har spolats upp bärnsten på stranden nedanför kyrkan. En annan stor svensk berättare, Fritiof Nilsson Piraten, är begravd på kyrkogården i Ravlunda.
Maltesholm omges av mycket gammal och fredad skog. Slottsparken är öppen för allmänheten.
Den berömda mumien gick förlorad vid en restaurering av kyrkan. Mumien lyftes ut och förstördes av regn.
(Källa: Torgny, Ove, [1999], Linnés skånska resa: berättad 250 år senare)
Mer information om kyrkan och Gärds Köping finns här.
Namnet Gärds Köpinge härstammar från Gärd som är namnet på ett av Skånes häraden.
Snoken kom tyvärr inte med på bild. Enligt Linné var snoken omtyckt av bönderna i östra Skåne – den fångade möss och sorkar.
Åhus, som är äldre än Kristianstad, har varit Kristianstads in- och utskeppningshamn och staden tillhör fortfarande Kristianstads kommun. Åhus är kanske mest känd för Absolut Vodka. Vin och Sprits destilleri erbjuder guidade visningar i tappningshallen, men det råder foto- och filmförbud.
Det stora blå Absolutkonstverket står mittemot ingången till V&S-fabriken, men finns inte med på skulpturkartan över Åhus.
Livet kring Getabäck och i Loshult var mycket livligare då riksgränsen mellan Sverige och Danmark gick här. Platsen hade fortfarande betydelse hundra år efter Skåne blev svenskt. På båda sidorna av bäcken låg ett par världshus: Stora Helvetet och Lilla Helvetet. Här såldes även de berömda kvarnstenarna från Höör vidare till småländska bönder.
(Källa: Snogerup & Jørgensen, I Linnés hjulspår runt Skåne [1997] sid.12)
Linné använde kvart som ett längdmått. Kvart var en förkortning av fjärdingsväg, vilket motsvarar 2672 meter.
Linnés födelsehem har blivit hembygdsmuseum och Linnécentrum. Familjen Linné flyttade från Råshult till Stenbrohult då Carl var två år.
Filmen avslutas inte med ett Linnécitat, eftersom han inte uttryckligen skriver om platsen.
Se gärna extrafilmerna från Råshult. Länkarna finns under bilden.
Postat av Admin kl. 07:06 0 inlägg
Etiketter: födelsehem, hembygdsgård, kväll, monument, Småland
Växjö har länge varit ett centrum för utbildning. I staden finns en katedralskola med lång historia. Linné var elev på skolan under elva år. 1977 grundades en högskola som numera är universitet.Växjö universitet har byggts upp en bit utanför stadens centrum. Alla skyltar i videon filmades på universitetsområdet.
Filmen i Quicktime (öppnas i nytt fönster)Postat av Admin kl. 06:49 0 inlägg
Etiketter: filmeffekter, Småland, textskyltar, universitet
Filmen består av kortare betraktelser av byggnader i Korsberga och det finns en outtalad och obesvarad fråga om samhällets hus är lika gediget byggda som på 1700-talet.
Vägverkets sida om Linnés uppehåll i Korsberga.
I Eksjö finns fortfarande stora delar av den gamla trästaden kvar sen Linnés tid.
Linné använde kvart som ett längdmått. Kvart var en förkortning av fjärdingsväg, vilket motsvarar 2672 meter.
(Källa: Torgny, Ove, [1999] Linnés skånska resa: berättad 250 år senare, sid. 201)
Postat av Admin kl. 00:48 0 inlägg
Etiketter: kyrkklockor, miljöskildring, Småland, trähus
INFORMATION
Vad är Skånska resan 2006-2007?
Skånska resan 2006-2007 består av utflykter till platser som Carl von Linné besökte under sin resa i södra Sverige 1749. Utflykterna består av poster som innehåller en kortfilm samt en kortare text. Varje film avslutas med ett citat från 1963-år upplaga av Linnés "Skånska resa". Posterna läggs ut i en ordningsföljd som motsvarar Linnés resa. Utöver posterna kan man även se filmerna geografiskt utplacerade på projektets karta. Hela projektet består av drygt 35 utflykter.
Projektet leds av Tiiu Valmet Konsult. Filmerna har tagits av Kristian Nilsson, Oscar Berven och Ingemar Hultquist. Bloggen och projektkartan har byggts av Kristian Nilsson.
Kontakt
linneresor(@)gmail.com
Tidigare resor i Linnés fotspår
Linnés landskapsresor tillhör klassikerna bland svenska reseskildringar och de har inspirerat många till att dokumentera hans resor. Några böcker om Linnés skånska resa och som även har inspirerat "Skånska resan 2006-2007" är:
Alf Henrikson, Skåne med Linné: en resa tvåhundra år senare (1949)
Ove Torgny, Linnés skånska resa: berättad 250 år senare (1999)
Sven Snogerup & Matz Jørgensen:
I Linnés hjulspår runt Skåne (1997)
Från skånska resa till Skånes flora (2000)
Teknik
Till Skånska resan 2006-2007 används javascriptet videos Playing In Place samt internettjänsterna Blogger, CommunityWalk, Blip TV och FeedBurner.
Alla filmer utom Maltesholm (Olympus) och Bjärsjöholm (Sony Ericsson) har tagits med en Samsung Digimax A50.
Postat av Admin kl. 00:02 1 inlägg
Etiketter: information, Skånska resan 2006-2007